Munich Re, Munich

Customer: Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Aktiengesellschaft in Munich

Architect: sauerbruch hutton, Berlin

Project period: 2009 until 2015

Services: Planning and monitoring, sanitary systems, sprinkler systems, heating ventilation and air-conditioning systems, electrical and telecommunication systems, conveyance systems, dynamic simulations, energy concept, Pre-Assessment

Munich Re's existing office building in the heart of Munich is to be completely renovated and modernized. The architectural design for the measure has been prepared by the architecture agency of Sauerbruch Hutton, located in Berlin.

Along with a new facade, the measure will provide completely new internal structures. For example, atrium areas will be provided that will permit largely natural ventilation of all offices. In its final configuration, the building will house both offices and a data center of Munich Re. All offices will be fitted with cooling ceilings that in winter can also serve as heating surfaces. While the building's offices are naturally ventilated, additional, mechanical ventilation systems have been included, for purposes of heat recovery from exhaust air. In the area of lighting, top priority has been placed on daylight illumination of offices. Daylight use will be controlled via light sensors, and the upper slats of sun-protection systems can be rigidly set for optimal light guidance.

When office sizes are modified via changes in the facility's office partitions, building services can easily be adjusted to the new floor spaces and volumes involved, via reconnections in the coolant-flow distribution units in hallway ceilings and reprogramming of the bus system for lighting and room conditioning.

In the pre-planning phase, an energy concept was developed that, pursuant to a preliminary study relative to certification by the German Sustainable Building Council (DGNB), would permit "gold" level certification. In addition, thermal simulations using computational fluid dynamics (CFD) were carried out for the atrium, and climate simulations were carried out for office areas.

Renderings: © sauerbruch hutton and ZWP Ingeniuer-AG